Rahim zarında (Endometriyumda) hasar oluşturmak tüp bebek denemeleri tutmayan çiftlerde fayda sağlayabilir mi?
Tüp bebek tarihinde en ciddi başarı artışı, 1990'ların başlarında mikroenjeksiyonun bulunmasıyla olmuştur. Son 20 yıldır başarı çok yavaş olarak artmaktadır. Bunun önündeki en önemli engel de ceninin (embryonun) yapışma aşamasıdır. Embryonun verilmeden önce yapışıp yapışmayacağını önceden anlamak ile ilgili, elimizde iyi bir test yoktur.
Bazı olgularda, tekrarlayan denemelerde çok sayıda iyi kalite embryo konmasına rağmen bir türlü yapışma, yani gebelik olmamaktadır. Bu tip olgularda genetik, rahim boşluğunda kitle veya dıştan basının olup olmadığının araştırılması, kan pıhtılaşma bozukluklarının araştırılması gibi bir takım tetkikler yapılmasına rağmen çoğunda var olan etken her neyse ortaya çıkarılamamakta, sebep anlaşılamamaktadır.
Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, rahim zarına kasti hafif hasar veya zardan parça alınması sonrası tüp bebek tedavilerinde embriyonun tutunma şansının artabileceği gösterilmiştir. Bu hasar histeroskopi yoluyla veya biyopsi alınarak yapılabilir. İşlemi takip eden ay içinde tüp bebek uygulaması yapılması gerekmektedir. Son on yıldır bu konuyla ilgili çalışmalar yapılmaktadır. İşte bu çalışmaların toplu bir değerlendirilmesi 2012 yılında yapılmıştır. Bu derlemede 2012 yılına kadar yapılmış olan 7 çalışmanın verileri toplu değerlendirilmiş ve hasar oluşturulan 930 olguda %37 gebelik oluşurken hasar yapılmayan 1132 olguda %23 gebelik oluşmuştur. Canlı doğum verisi olan verilerin toplu değerlendirilmesinde ise, hasar ile, canlı doğum oranlarının da iki kata yakın arttığı bildirilmiştir.
Endometriyum hasarının fayda sağlamasının mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber hasar sonrası rahim zarında, büyüme faktörleri ve tutunmada rol oynayan diğer kimyasal faktörlerde oluşan değişikliklerin olduğu gözlenmiştir.
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2013
Kaynak:
Potdar N. ve arkadaşları. Endometrial injury to overcome recurrent embryo implantation failure: a systematic review and meta-analysis. Reprod Biomed Online, Aralık 2012, 25 (6): sayfa 561 - 571.
Tüp Bebek Konuları
- Doğurganlığım tehdit altındaysa ne yapabilirim ?
- Genetik hastalığım yok, ama acaba, preimplantasyon genetik tanı tüp bebek başarı mı arttırır mı?
- Kök hücreden sperm ve kadın yumurtası elde etme çalışmaları ne durumda ? Ne zaman insanda kök hücreden elde edilen sperm ve yumurta ile bebek sahibi olunabilir ?
- Yumurtalığı tembel (zayıf) (Azalmış over rezervi) olan tüp bebek hastalarında DHEA takviyesi fayda sağlar mı?
- Erken menopoz hastaları için çare bulunuyor mu ?
Haberler ve Duyurular
- Erken menopoz hastaları için çare bulunuyor mu ?
- Önemli bir çalışma yayınlandı: Rahmimizin selim nedenlerle alınması gerekiyorsa, beraberinde, ameliyat sırasında iyi gözüken yumurtalıklarımızı da aldıralım mı?
- Sezaryen Doğum, bebeklerin bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir mi ?
- Son Avrupa Üreme Cemiyeti (ESHRE) kongresinde kilonun, rahmin bebek tutma kabiliyetini ne zaman ve ne kadar etkilediği cevaplandı.