Erken menopoz hastaları için çare bulunuyor mu ?
Bir kadın doğarken yumurtalıklarında 400.000 kadar yumurta bulunmaktadır. Bu yumurtaların tamamı ergenliğe kadar uykuda beklerler. Ergenlik ve adetlerin başlaması ile her ay bu yumurtaların 1000 kadarı harekete geçer ve bunların da bir, bazen de iki tanesi, olgunlaşarak gebelik oluşturabilmek için anne tüpünün içine atılır. İşte bu 1000 yumurtanın hareketini tetikleyen mekanizma kısmen anlaşılmaya başlamıştır.
Gerçek menopozda yumurtaların tamamının bitmesi söz konusuyken erken menopoza giren kadınların bir kısmının yumurtalıklarında yumurta vardır. Aslında, bu erken menopoz kadınlarının %10 gibi hayat boyu gebe kalma şansları da vardır.
Japon bilim adamları işte bu erken menopoz kadınlarının 27'sinin yumurtalıklarını ameliyatla aldılar ve bunları inceleyerek 13 tanesinde uykuda yumurta olduğunu belirlediler. Uykuda yumurta bulduklarının yumurtalıklarını parçalara bölerek dondurdular.
Zaman içinde farelerde yumurtayı uykudan uyandıran ilaçları deneyip başarı elde ettikten sonra sıra bunu insanda denemeye gelmişti. Biriktirmiş oldukları yumurtalık parçalarını çözdüler, uykudaki yumurtaları harekete geçirmek amacıyla yeni ilacı bu dokularda kullandılar. Daha sonra yumurtalıkları kadınlara tekrar naklettiler. Sekiz kadında yumurta geliştiğini gözlediler ve elde ettikleri yumurtalarla tüp bebek yaptılar. Bunlardan ikisi gebe kaldı ve biri doğum yaptı.
Bu yöntem sadece erken menopoz hastaları için değil, kanser veya her ne sebeple olursa olsun yumurtalıkları dondurulmuş tüm hastalar için önemli bir gelişmedir. Gelecekte yumurta belki de kadına nakledilmeden yumurta elde etmek mümkün olabilecektir.
Güncelleme tarihi: 04 Ekim 2013
Kaynaklar:
-
Kawamura K ve ark. Hippo signaling disruption and Akt stimulation of ovarian follicles for infertility treatment. Proc Natl Acad Sci U S A. 30 Eylül 2013
-
Li J, Kawamura K ve ark. Activation of dormant ovarian follicles to generate mature eggs. Proc Natl Acad Sci U S A. 01 Haziran 2010; 107 (22): sayfa 10280 - 4.
Tüp Bebek Konuları
- Genetik hastalığım yok, ama acaba, preimplantasyon genetik tanı tüp bebek başarı mı arttırır mı?
- Kök hücreden sperm ve kadın yumurtası elde etme çalışmaları ne durumda ? Ne zaman insanda kök hücreden elde edilen sperm ve yumurta ile bebek sahibi olunabilir ?
- Rahim zarında (Endometriyumda) hasar oluşturmak tüp bebek denemeleri tutmayan çiftlerde fayda sağlayabilir mi?
- Doğurganlığım tehdit altındaysa ne yapabilirim ?
- Yumurtalığı tembel (zayıf) (Azalmış over rezervi) olan tüp bebek hastalarında DHEA takviyesi fayda sağlar mı?
Haberler ve Duyurular
- Erken menopoz hastaları için çare bulunuyor mu ?
- Önemli bir çalışma yayınlandı: Rahmimizin selim nedenlerle alınması gerekiyorsa, beraberinde, ameliyat sırasında iyi gözüken yumurtalıklarımızı da aldıralım mı?
- Sezaryen Doğum, bebeklerin bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir mi ?
- Son Avrupa Üreme Cemiyeti (ESHRE) kongresinde kilonun, rahmin bebek tutma kabiliyetini ne zaman ve ne kadar etkilediği cevaplandı.